Ortopedija vilica je grana stomatologije koja se bavi prevencijom i terapijom nepravilnosti zuba, vilica i lica. Nepravilno postavljeni zubi ne predstavljaju samo estetski nedostatak već su uzročnici nastanka karijesa, parodontoloških oboljenja, problema sa funkcijama govora i ishrane, ali i bolova u viličnom zglobu. Dužina trajanja ortodontske terapije zavisi od toga koliko je problem ozbiljan, ali se u većini slučajeva završava u periodu od jedne do tri godine. Najbolje je prvi pregled kod ortodonta obaviti kada dete napuni sedam godina, odnosno kada ispadne prvi mlečni zubić.

Ortodontski aparati mogu biti pokretni i fiksni. Osnovna karakteristika pokretnih aparata je da se mogu vaditi iz usta i da su namenjeni najmlađim pacijentima koji su još uvek u periodu rasta i razvoja. U tom dobu možemo ispraviti odnose između vilica, rešiti loše navike, popraviti nepravilnosti u visini zagrižaja, gutanja, govora i čuvati mesto za neiznikle zube. Mobilni aparati se nose minimum 14 sati dnevno te je za uspešnu terapiju izuzetno važna saradnja deteta. Ukoliko su zubi jako rotirani, nagnuti ili nikli na pogrešnom mestu, terapija mobilnim aparatom je prva faza terapije nakon čega sledi postavljanje fiksnog aparata kojim završavamo terapiju.

Fiksne ortodontske aparate tj. bravice na zube postavlja isključivo lekar specijalista ortopedije vilica i pacijent ih ne može sam skinuti. U našoj ordinaciji koristimo bravice samo renomiranih proizvođača i najsavremeniji Damon sistem fiksnih ortodontskih aparata čija je najvažnija osobina biološka blaga kontinuirana sila koja pomera zube u pravilan položaj.
Fiksni ortodontski aparati ne oštećuju zube, ne uzrokuju karijes, dekalcifikacije ili bolesti desni. Međutim, ukoliko se ne održava dobra higijena usta i zuba, ostaci hrane mogu prouzrokovati bele mrlje na zubima i zapaljenje gingive.

Fiksni ortodontski aparat
Beličaste mrlje usled neadekvatne higijene za vreme nošenja fiksnog aparata

U našoj ordinaciji dobićete neophodne savete o tome kako da održavate higijenu usne duplje i informacije o pravilnoj ishrani tokom ortodontskog tretmana.
Faza retencije ili zadržavanje položaja zuba, sledi nakon završene ortodontske terapije. Pacijentu se predaje mobilni ili fiksni retencioni aparat koji drži zube u ispravljenom položaju. Ukoliko pacijent ne nosi ritejner ne možemo garantovati stabilnost rezultata.

Folije za ispravljanje zuba su providne, softverski dizajnirane na osnovu otiska izrađenog u ordinaciji. Estetski su prihvatljive, moguće ih je skinuti i lepo oprati, prijatne su za nošenje, a sile su raspoređene celom površinom zuba. Folije se nose minimum 18 sati dnevno,a koliko je folija potrebno određuje se nakon detaljne analize otiska vilica i zuba.
Ortodontski mini implanti koriste se u terapiji fiksnim aparatima kao pomoćno sredstvo. Aplikuju se u kost vrlo jednostavno i bezbolno,a primenjujemo ih u terapiji kako bi lečenje bilo što efikasnije i kvalitetnije.

 

Myobrace aparati ili miofunkcionalni aparati-trejneri pomažu u otklanjanju loših oralnih navika kao što su disanje na usta ili sisanje palca. Terapija Myobrace aparatima je fokusirana na rešavanje osnovnih uzroka zbijenih i krivo postavljenih zuba, koristeći jedan aparat koji razvija obe vilice i poravnava zube. Tretman je prikladan za decu uzrasta od 3-15 godina, međutim postoje aparati koji nude rešenja i za probleme hrkanja, škrgutanja ili pojave recidiva nakon nošenja fiksnih aparata kod odraslih osoba. Myobrace aparati se nose noću i jedan do dva sata dnevno uz izvođenje odgovarajućih vežbica jezikom i usnama što terapiju čini uspešnijom i zanimljivijom.

Naše usluge